Jelenlegi hely

Klokovtól tanultam súlyemelést

Dmitry Klokov súlyemelő bajnok szeptember 7-én szemináriumot tartott Budapesten, a CrossFit Újbudában. Úgy gondoltuk, hogy jobbtól nem is tanulhatunk a témában. Látni, hallani őt, ahogy átadja tudását ezzel a hihetetlen összetett sporttal kapcsolatban. Amit vártunk, megkaptuk: szenvedélyes, rengeteg tapasztalattal rendelkező, igazi nagymestertől tanulhattunk. Edzőnk, Sanyi meg is írta gondolatait a szemináriumról: 

Sziasztok! Gondoltam leírok néhány gondolatot a tegnapi Klokov szemináriumról. Klokov viselkedése mindenféle sztár allűröktől mentes volt, egyesével kezet fogott mindenkivel.

Már valahogy a kiállásán és a kézfogásán is érződött az a nyers erő, amit én vártam tőle. Elméleti oktatással kezdett, itt beszélt többféle súlyemelő edzéstematikáról. Elmesélte, hogy az általa képviselt "orosz iskolában" az év nagy részét edzőtáborban töltötték, hogy megfelelően tudjanak fókuszálni és koncentrálni az edzésekre. Felvázolta az akkori éves, hetes, és napos edzésciklust, amit követtek. Beszélt arról is, hogy az eltérő célok, és regenerációs lehetőségek miatt, ez leginkább profi sportolóknál működik, de adott tanácsokat egy "átlagos" életet élő ember edzésprogramjának a felépítéséhez is. Több gyakori technikai hibára is felhívta a figyelmet, és hogy ezeknek hogy lehet megtalálni az okát, és kiküszöbölni őket. Délután következett a gyakorlati rész. Itt egyszerre három ember emelt, ő pedig egyesével mindenkivel külön foglalkozva javította a hibákat. Közben apró trükkökről és testtartásokról beszélt, amiknek nagy szerepe lehet egy maximális emelésnél. Ezeket hosszú percekig statikusan kitartva gyakoroltatta velünk. A szeminárium egészen este 10-ig tartott, összesen 20 perc ebédszünettel. Nekem a legtöbbet az adta, hogy Klokov teljesen fanatikusan, néha kiabálva és a pvc rúddal csapkodva tanította a súlyemelést 13 órán át úgy,hogy enni és inni se nagyon állt meg.

 

Jó volt megtapasztalni, hogy a videókon látható fanatizmus, amit ő képvisel, edzőként is ugyanúgy jellemző rá.