Jelenlegi hely

A súlyemelés csúcsa a CrossFit Újbudában!

Nagy Péter súlyemelő olimpikon, tizennégyszeres magyar bajnok, kétszeres világbajnok és Európa bajnok járt a CrossFit Újbuda súlyemelő háziversenyén!

Magyarországon jelen pillanatban nincs ellenfele, sőt, a CrossFit Újbudában sem akadt, pedig versenyzőink aztán minden tőlük telhetőt megtettek első súlyemelő háziversenyünkön, hogy bizonyítsanak. ;) Nagy Péter Magyarország legerősebb súlyemelője látogatott el hozzánk december 8-án, hogy díszvendége legyen első súlyemelő házibajnokságunknak, és néhány felejthetetlen emelést mutasson be nekünk, amitől leeshet az állunk. Le is esett, majd miután összeszedtük a padlóról, gyorsan feltettük kérdéseinket a súlyemelő kiválóságnak:

Miért választottad ezt a sportágat?

2000 szeptemberében Győrben kezdtem ezt a sportot a bátyám hatására, ő Győrben tanult. Ott volt súlyemelés, és azt mondta, ha én is felmegyek Győrbe, akkor nekem is súlyemelnem kell. Szerelem is lett első látásra.  Mindig szerettem az erőlködős sportot, bár az iskolában még fociztam és pingpongoztam.

Hogyan látod a súlyemelés jelenlegi helyzetét, színvonalát Magyarországon?

Borzasztó jelen pillanatban, nincsen nagyon sajnos utánpótlás, akik vannak, azok is megrekednek egy bizonyos szinten, mert nincsenek jól menedzselve. Az élsport munka mellett lehetetlen, így 18 éves kor után a potenciális jelöltek is kihullnak.

Az edzőket illetően is, akik vannak, azok 30-40 éve vannak a szakmában. Kicsit megfáradtak, és nagy százalékban nem főállásban edzősködnek, hanem munka mellett mellékállásban, vagy csak a sportág iránt érzett szeretetből.

Volt e már valami komolyabb sérülésed? Ha igen, mi, és hogyan épültél fel belőle?

A legnagyobb sérülésem, hogy kihullott a hajam, ezzel nehezen birkózok meg… Viccet félretéve, komolyabb sérülésem hála Istennek, nem volt. 2007-ben diagnosztizáltak porckorong kopást illetve kitüremkedést, amit több mint 10 éve heti két gyógytornával orvosolok.  

Hány éves korodig tervezel a súlyemeléssel ilyen magas szinten?

A tokiói olimpia a cél. Az utána következő olimpia még kérdéses, de szeretnék oda is kijutni még.

Mi a helyzet az utánpótlással? Van e jelenleg olyan potenciális utódod, aki esetlegesen hasonló vagy még nagyobb magasságokba tudna jutni, mint Te?

Magyarországon jelen pillanatban nincsen ellenfelem. Az utánpótlást illetően Holló Szilárdot tudnám felhozni, aki most még tanul, 19 éves, de nagyon szépen és gyorsan fejlődik. Nagyon jó kilátásokkal rendelkezik, bízom benne, hogy magas szintre fog eljutni.

Vannak-e edzői ambícióid vagy részt kívánsz-e venni a sportág életében, miután felhagytál a versenyzéssel?

Korábban nem volt tervben, hogy később edzői pályafutást kezdjek. Azonban volt pár alkalom, hogy versenyeztettem, ami nagyon jó élmény volt, így elképzelhető, hogy később mellékállásban edzősködni fogok.

Az edződön/edzőiden kívül igénybe veszed-e más szakemberek tanácsait?

Sportpszichológus, dietetikus, edző és gyógytornász, velük vagyok folyamatos kapcsolatban.

Mi volt a legrosszabb és legkellemesebb versenyélményed?

Ez jó kérdés, kicsit gondolkoznom kell. Legrosszabb csalódásként talán a pekingi olimpia előtti válogatót tudnám megemlíteni, ahol azt mondták, hogy az jut ki, aki a legtöbbet fejlődött. Én 14 kg-ot fejlődtem, de aki végül kijutott, csak 4-et. Ezek után két hónapra le is tettem a súlyemelést, majd később rájöttem, hogy szeretném megmutatni, hogy igenis ki tudok jutni az olimpiára. A legjobb élmény pedig a londoni olimpia volt, Peking ugye nem jött össze, de mikor Londonba kijutottam, egy nagy álmom teljesült.

Mi megy a legjobban a súlyemelésben és mi az, amivel nem vagy elégedett?

A szakítás és a lökés, azokon mindig van mit csiszolni. Korábban a szakítás ment jobban, az elmúlt időszakban azonban átfordult, és a lökés megy jobban.

Milyen táplálék kiegészítővel élsz folyamatosan vagy kúraszerűen?

Korábban sok mindent szedtem, de ezeket mára lecsökkentettem. Jelen pillanatban vitaminokat, multi- illetve C-vitamint, ízületvédőt, BCA-t és kreatint szedek, fehérjét nagyon ritkán.

Ha nem súlyemelő lennél, akkor mivel foglalkoznál? (Más sport/hivatás?)

Ha nem súlyemelő lennék, akkor valószínűleg az erős ember sportágban lennék, amit korábban is űztem a súlyemeléssel párhuzamosan. Kétszeres magyar bajnoki címet sikerült elnyernem, 20 évesen már a felnőttek között versenyeztem.  Viszont amikor behívtak a válogatottba, onnantól kezdve a súlyemelésre koncentráltam.

Dr. Prof Molnár Imre azt mondta, mindenképpen egyetemet kell végeznem, így elkezdtem a jogi egyetemet. Nehéz volt az edzéseket és a tanulást összeegyeztetni, előfordult bukás, illetve csúsztam is tárgyakkal. Sérülésem alatt jobban ráfeküdtem a tanulásra, és tavalyelőtt sikerült befejeznem a jogi egyetemet.

Mi az, ami még a mai napig motivál és ugyanolyan lelkesedéssel mész le minden edzésre?

Az olimpia!

Szerinted mennyit nyom a latban a tehetség? El lehet érni ilyen szintre megfelelő háttérrel és kemény munkával?

A tehetség az tehetség is marad önmagában. Hiába van tehetség, ha nem párosul mellé szorgalom vagy kitartás, ezek elengedhetetlenek. Én sem feltétlen tehetségként indultam és jutottam oda, ahol most vagyok. Az biztos, hogy nagy plusz löketet és motivációt adott, amikor behívtak a válogatottba.

Mi alapján választ egy súlyemelő súlykategóriát? Te mindig a nagyfiúk mezőnyében versenyeztél?

14 évesen 85 kg-ban kezdtem, ezt tartottam is két évig. 16 éves koromban kitaláltuk az egyik barátommal, hogy a férfi súly az 100 kg-nál kezdődik, és fogadtunk, ki éri el előbb ezt a súlyt. Két év alatt sikerült is, ezzel a fogadást is megnyertem. Majd tovább ugrottam a 130 kg-ra; most olyan 133-135 körül mozgok. Egyetlen egyszer kellett fogyasztanom, rossz élmény volt, soha többet nem fordult elő.  Az én esetemben tehát ez nem volt tudatos. Általában azonban az edző és a versenyző közösen egyeznek meg, hogy milyen súlykategóriában kellene indulni. Ennek sok tényezője van, esélylatolgatások, hogy éppen a versenyző melyik kategóriában lenne esélyesebb.

Mit gondolsz, miért ilyen kiemelkedőek jelenleg Kínában a súlyemelők?

A létszám biztosan közre játszik, hiszen 1 millió súlyemelő van Kínában, és az állam mindent mögéjük tesz. Orvosi hátterük is megvan, illetve a másik ok, hogy számukra a sport kitörési lehetőség, így sokkal fegyelmezettebben és tudatosabban is állnak hozzá.

A CrossFit edzésforma megjelenése milyen pozitív vagy negatív hatással van a súlyemelés sportra?

A CrossFit megjelenése mindenképpen pozitív, felpezsdült a súlyemelés Világ szinten, sokkal többen megismerték ezt a sportágat, rájöttek az emberek, hogy nem balesetveszélyes sport. A szülők is sokkal könnyebben hozzák le a gyerekeiket a súlyemelő termekbe.

Mit javasolsz, hány éves kortól érdemes elkezdeni a súlyemelést?

10 éves kortól már nyugodtan el lehet kezdeni, de mégis a 14 éves kort javasolnám inkább, mert addig komolyabb terhelést nem kapnak a gyerekek egy seprűnyélen kívül, ami 4 évig igen unalmas lehet.

Ezúton is szeretnénk még egyszer megköszönni Nagy Péternek, hogy eljött hozzánk, és egy felejthetetlen élményt okozott, illetve minden kedves versenyzőnek és szurkolónak is köszönjük a részvételt!

Hamarosan folytatjuk! :)